Ons Proces: Hoe wij video’s maken

Wat er allemaal voor nodig is

In bovenstaande video leggen wij ons proces uit: Wat er allemaal voor nodig is om een goede video te maken, van motion graphic tot interview. Als je altijd al wilde weten hoe video’s geproduceerd worden, dan is dit de video voor jou. Maar ook als je gewoon benieuwd bent wat ons proces nou eigenlijk is.

Ben je geïntresseerd in een video en zijn nog niet al je vragen rondom ons proces beantwoord? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.

Shot still uit de proces video van piet, de motion graphics designer

Mocht je wat minder fan zijn van video’s kijken, dan kun je het script van de video hieronder vinden.

Transcriptie Proces video

Soms vragen mensen ons hoe het nu bij ons allemaal te werk gaat, en hoe wij onze videos maken. Om daar meer inzicht in te geven, leggen we ons proces kort uit.

Het begint als iemand bij ons komt met een idee of een probleem. Tijdens een vrijblijvend gesprek kijken we of we een match zijn, en wat we voor elkaar kunnen betekenen. We kijken dan ook al vaak even naar de vorm van de video. Wordt het een animatie, of is je doelgroep toch beter aangesproken wordt door middel van een interview?

Als we een match zijn, dan zetten we een tijdlijn uit. Daardoor kan de video op tijd afgeleverd kan worden, en weet je waar je aan toe bent. Als je het met al deze stappen tot nu toe eens bent, begint het echte werk aan de video: het schrijven van het script en alle onderzoek dat daarbij komt kijken.

Bij scripts voeren we vaak een brainstorm uit samen met de klant. Hierin ben je vrij om alles te noemen wat in de video aan bod kan komen. Vervolgens gaan we met deze input aan de slag, en schrijven we een script.

Vaak doorzoeken we ook jouw website, jaarverslag of magazines, zodat we de verschillende kanten van het onderwerp begrijpen die nodig zijn om het onderwerp uit te leggen. Vervolgens versimpelen we het zodat de belangrijkste punten overkomen naar de doelgroep, en de kernboodschap begrepen wordt.

In het geval van een interview is er natuurlijk geen script, maar doen we nog steeds onderzoek zodat we weten waar onze interviewer naar moet vragen. Ook bespreken we de video uitgebreid voor met degene die we interviewen.

Dan komt de productie van de video. Bij interviews zijn we meestal tussen de 3 en 8 uur aan het filmen. Ja, zo lang hebben we nodig om al het beeldmateriaal te schieten voor een goede video van 5 minuten. Hierin zijn we bezig met opbouwen, interviewen en B-roll schieten. B-roll zijn de beelden die je ziet als de spreker niet in beeld is. Je kunt bijvoorbeeld mij alleen voor de camera zien praten, maar je kunt ook ondertussen beeldmateriaal zien van hoe ik met de camera iets film. Dat helpt om de aandacht bij de video te houden of om bepaalde dingen te verduidelijken.

In het geval van een animatie gaan we eerst storyboarden. Dat houdt in dat we eerst de animatie uitschetsen op papier. Zo kun je makkelijk en snel het verhaal voor je zien. En het helpt om intern te communiceren over de animatie. Vervolgens gaan we de animatie “blokken”. Dit houdt in dat we het storyboard gaan verwerken, zonder nog op de details te letten. Dus echt de grote lijn uitzetten. Dit zijn geen mooie animaties, maar de klant heeft iets concreets om op te reageren.

Als we terug zijn van het filmen, bij interviews, gaan we naar al het gefilmde materiaal kijken en maken daarvan een eerste versie. Waarbij we erop letten dat de geïnterviewde er lekker authentiek op staat en dat we een duidelijk verhaal hebben.

Nadat we een eerste versie hebben van de animatie of interview, is het tijd om de video aan de klant te laten zien en hier feedback op te krijgen. Omdat dit eerste versies zijn, zijn veel details er vaak nog helemaal niet. Waar het hier om draait is de grote lijn, en of dit naar verwachting is van de klant. Hier kunnen we nog bijsturen, mocht dat nodig zijn. Na de meeting verwerken we de feedback en maken we de video een stukje beter. Dit gebeurt op deze manier een aantal keer, tot op een gegeven moment de video klaar is

En dan is de video af. Afhankelijk van de video en of de klant dit wil, kunnen we ook helpen met de publicatie ervan. We kunnen bijvoorbeeld helpen met het verzinnen van een titel, de beschrijving van de video, ondertiteling, of het maken van een thumbnail.

En is het hele project afgerond.

En dat is hoe we werken bij Seddle. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om een berichtje te sturen naar hallo@seddle.nl. We beantwoorden je vragen graag.